Новини
Откриване01 Май премина успешно. Приемаме гости постоянно в удобно за тях време.
Работно времеВсеки ден от 10 до 22 часа, а Петък до Неделя от 11 до 23 часа.
КартиПопитайте на входа за атрактивните цени на абонаментните ни карти.

Турнир по белот за любители

Записванията са отворени за всички желаещи! Очакваме ви!

Белот

Заповядайте в град Добрич, Club D20, на 29 Юни (Събота) от 12:00 за началото на турнира по белот.

Условия за участие в турнира

1. Отборът е съставен от двама играчи, които не могат да бъдат сменяни по време на състезанието. Отборът задължително трябва да има име или номер, с които да играе във всеки кръг на турнира. До участие в състезанието се допускат само лица, навършили 18 годишна възраст!

2. Отборът заплаща входна такса за участие в турнира, която е в размер на 10 лв. на отбор, като в това е включено вход за целия ден и една безплатна напитка по избор от изброените (кафе, вода, сок, безалкохолно, българска бира). Всички отбори се записват в списък на участниците в турнира. Списъкът се съхранява на място, в залата за провеждане и ще бъде оповестен преди началото на турнира. Всички отбори имат право на достъп до списъка. След платена входна такса, състезателите са длъжни да запазят касовият бон до края на състезанието.

3. Наградният фонд на състезанието ще бъде обявен в деня на състезанието.

4. Минимален брой участници: 4 двойки;

5. Максимален брой участници: няма ограничение;

Стъпки за осъществяване на регистрация за участие

1. Таксата за участие ще можете да внесете предварително, като посетите Club D20 - град Добрич, улица Хан Кардам 2 (срещу църква Света Троица) / 0988-828-369 , 0893-455-448;

На описания адрес и телефон ще можете да зададете всички свои въпроси, свързани с провеждането на турнира. Турнирът ще се проведе по стандартните правила на играта Белот, които можете да откриете приложени по-долу. Те ще бъдат разпечатани и показани на място по време на събитието.

Правила на турнира

1. Според броя на участниците се изготвя схема на турнира, като първите срещи ще бъдат определени чрез жребий. Всички разигравания ще се проведат по план-схема. Правилата на самата игра са приложени по-долу.

2. Схемата, по която ще се проведе турнирът е на базата на групи. Например: при записани 24 двойки, жребият се тегли и се определя първоначалната група.

3. Всеки отпаднал от първия кръг, попада в ниската група, където ще има втори шанс да се пребори отново за първото място.

4. Турнирът продължава до финалния кръг, където участват само двата отбора финалисти, борещи се за първо място. Във финалния кръг ще се играе 3 победи от 5 игри, а отбора без загуба ще получи предимство от една служебна победа в началото на срещата.

5. Съдията раздава картите при желание на един от двата или и двата отбора, а в противен случай играчите раздават картите си сами. При злоупотреби, констатирани от него по време на играта, наблюдателят има право да налага наказания, както следва:
* За установено подсказване между съотборници следва дисквалификация на отбора, извършил подсказването.
* За установено мамене, изразяващо се в използване на похвати, методи, мимики и средства, с цел улесняване на отбора или съотборника в избора на карта или стратегия на игра, следва дисквалификация на отбора, извършил маменето.
* За говорене по време на игра, извън позволеното от правилата на играта, нарушаващо нормалното протичане на същата и разсейващо останалите играчи, следва устна забележка отправена към говорещия играч.
* При повторна забележка, отправена към играч наблюдателят има право да дисквалифицира отбора от участие в турнира.

6. Всеки отбор е длъжен да следи и записва, както своя резултат, така и противниковия.

БЕЛОТ - Правила

Играта се играе от четирима души, които образуват два отбора по двама души. Белот се играе с 32 карти. Целта на играта е да се съберат максимално бързо 151 точки.

Играта протича на 4 етапа:
Първи етап - Раздаване:
Раздават се по посока обратна на часовниковата стрелка: първо по три карти, а после по още две карти на всеки играч.
Втори етап - Анонсиране:
Играчът вдясно на раздаващия анонсира пръв. Той може да избира между шест различни анонса. Най-ниска сила в играта белот имат анонсите на козов цвят. Силата на цветовете в играта белот е следната – спатия, каро, купа пика. При игра на боя при белот силата на картите от козовия цвят е (от най-ниската към най-високата) и съответно точките, които носи е: 7=0, 8=0, Q=3, K=4, 10=10, A=11, 9=14, J=20. Силата и стойността на некозовите цветове е следната: 7=0, 8=0, 9=0, J=2, Q=3, K=4, 10=10, A=11.
Основно правило в играта белот е правилото за задължително отговаряне на цвета. Всеки играч е длъжен да даде карта от същия цвят, игран от първия играч. Ако няма такава карта и не се изисква козова карта, то той е задължен да играе цака и да играе козова карта. Ако няма карта да отговори и козова карта, то той може да играе произволна карта. Друго основно правило е правилото за качване. То важи само за козовата боя, а за другите бои не е задължително.
Следващият по сила анонс е "Без коз". При него реда и стойността на картите за всичките бои е: 7=0, 8=0, 9=0, J=2, Q=3, K=4, 10=10, A=11. При този вариант на игра не важат анонсите (по-долу) и правилото за качване не е валидно. Правилото за отговаряне на цвета е валидно.
Най-силният вариант на игра е "Всичко коз". При него реда и стойността на картите е: 7=0, 8=0, Q=3, K=4, 10=10, A=11, 9=14, J=20. Правилата за отговаряне и качване са в сила.
Освен тези варианти играчите могат да обявяват пас, контра и реконтра. Пас може да се обяви във всеки момент от играта. Контра може да се обяви след анонс на противниковия отбор. В този вариант на игра точките се удвояват, а победилият отбор взема всичко. Реконтра може да се обяви при обявена контра от противниковия отбор. При този вариант точките се учетворяват, а победилият отбор взима всичко.
За да се избегне излишно обявяване на Контра в края на играта, точките ще се преписват към следващата игра в полза на победителя (като се записва всичко над 151 точки). От Контра може да се бяга към по-висок възможен анонс.
При равен резултат при контра и реконтра, контрите отпадат и се дописва резултата от играта плюс анонсът (пример: боя плюс 50 викано е равно на 21 точки), тези точки се дописват на победителя от следващото раздаване.
В началото на всяка игра се тегли жребий и който изтегли най-ниска карта от жребия, той е в задължение и раздава.
Анонсирането приключва след три последователни "Пас" обяви след обявяване.
При обявени четири последователни "Пас" раздаването се прекратява и раздаващият предава картите на следващия играч, след разцепване на същите. При две поредни обяви на "Пас" от всички играчи, на третото раздаване, този който води в резултата трябва да обяви анонс. При резултат 0/0 , обява на трето раздаване трябва да каже отбора, който е изтеглил по-ниска карта на "без коз", при определянето на това кой ще раздава първи.
След края на анонсирането се раздават по още три карти на играч и съответно всеки играч трябва да има по осем карти.
Трети етап - Разиграване:
Целта на играчите е да съберат колкото се може повече "ръце" и съответно повече точки от карти. Ако се играе на козова игра или всичко коз, в началото на играта всеки играч може да обяви следните анонси:
Раздаването ще бъде на нивото на масата или над нея, като няма право да се обръщат карти или да се гледа долната карта от раздаващия. По време на игра, изпусната или обърната карта ще носи наказание от 26 или 16 точки (според анонса + всички обяви) в полза на противниковия отбор, а при повторно нарушение отбора се дисквалифицира.
Времето за нормално изиграване на една карта е максимум 10 секунди и всичко друго ще се определя като провокация и автоматично ще води до загубата на съответната игра.
Ръцете на играчите трябва да бъдат над масата и да държат картите в нормално положение. Всичко друго ще се счита за подсказване, което ще води до дисквалификация. Прибирането на картите трябва да става от един играч от отбора.
Терца: Три последователни по стойност карти. Терцата носи 20 точки. Ако има обявени терци и от двата отбора, важат терците на отбора с най-висока такава, т.е. такава терца, завършваща на най-висока карта. При равни най-високи терци в двата отбора отпадат всички терци. Изключение е: ако някой от отборите има по-висок анонс.
Петдесет: Представлява четири последователни карти и носи 50 точки. При обявени "петдесет" от двата отбора важи по-високото (завършващо на по-висока карта). Този анонс унищожава и противниковите терци.
Сто: Пет последователни карти и носи на отбора 100 точки. При обявени "сто" от двата отбора важи по-високото (завършващо на по-висока карта). Този анонс унищожава и противниковите "петдесет" и терци.
Каре: Четири еднакви карти, с изключение на седмици и осмици и изброените по-долу. Унищожава противниковите анонси (терца, петдесет, сто от поредни карти). Ако четирите еднакви карти са Q, K, 10, A, то носи 100 точки. Ако е от четири деветки носи 150 точки. Ако са четири J, носи 200 точки. При обявени две карета важи по-силното в реда от най-ниското към най-високото Q, K, 10, A, 9, J.
Белот: Белот може да обяви играч, който притежава Q и K от една и същи цвят. При игра на боя Белот може да се обяви само в козовия цвят. При игра "Без коз" не могат да се обявява белот, както и по-горните анонси. При игра "Всичко коз" може се обяви Белот във всички цветове. За разлика от другите анонси, които се обявяват на първа карта, Белот се обявява при изиграването на първата от двете карти. Белот може да се обяви само при отговаряне на искания цвят или при цакане. На игра "Всичко коз" при не отговаряне, не може да се обяви Белот.
При разиграването "ръката" взема играчът, който е дал най-силната карта. Този играч започва следващата "ръка". Последната взета "ръка" носи нови допълнителни 10 точки.
При обявяване на 50 от третия по ред, четвъртия играч няма право да обявява терца. При обявяване на 100, четвъртия няма право да обяви 50 или терца. При нарушение се записва цялата игра плюс анонсите, които са обявени.
Четвърти етап: Броене:
Преброяването се извършва, като всеки отбор събере точките от взетите карти и обявените белоти и други анонси. Играчите, обявили техния вариант на игра трябва да имат повече точки от другия отбор. В такъв случай двата отбора пишат изкараните от тях точки. Ако обявилият отбор има по-малко точки, то другият отбор пише точките от цялата игра.
Точките, който се записват се получават след като точките от играта се разделят на 10. При игра на коз закръглянето става като при резултат завършващ на седем и повече точките се закръглят нагоре. При резултат, завършващ на едно до пет се закръглят надолу. При резултат, завършващ на шест отборът, който е анонсирал закръгля на по-малко , а противника на по-високото. При игра на "Без коз" преброените точки се удвояват и след това резултата се дели на десет. При резултат, завършващ на пет отборът, който е анонсирал закръгля на по-малко, а противникът на по-високото При игра във вариант "Всичко коз" закръглянето става като при резултат, завършващ на четири и повече, точките се закръглят нагоре. При резултат, завършващ на едно до три се закръглят надолу. При резултат, завършващ на четири отборът който е анонсирал закръгля на по-малко, а противника на по-високото.
При равен резултат, обявилите анонс, се борят за половината точки от общия резултат от текущата игра в следващото разиграване и ги записват само при победа над противниковия отбор. Противниковият отбор записва другата половина точки от текущата игра и също се бори за останалите точки в следващата игра.
Ако противниковата ръка не успее да вземе нито една "ръка" спечелилият отбор записва, при боя - 25, всичко коз - 35, без коз - 44. Дори и когато са "валат", загубилият отбор има право да си запише обявените и валидни анонси.
Резултатите от отделните игри се записват и сумират. Когато единият отбор достигне 151 точки, той печели играта.
При контра и "валат" - контрата отпада. При "ре-контра" с валат резултатът се учетворява.
С "валат" не се излиза, но с "висящи" се излиза!